Fondant au chocolate (Horký čokoládový dortík)
Tuto lahůdku připravuji hostům, když je chci opravdu rozmazlit. Poprvé jsem na ni narazila s manželem v restauraci, kde ji měli pod názvem suflé. Začala jsem po ní pátrat a zjistila, že suflé to není. Přesto se mi podařilo recept najít a připravit doma něco, do čeho jsme se opravdu zamilovali. Výborné je horký dortík polít teplou omáčkou z lesního ovoce, nebo malin. Budete se jen rozplývat.
Na 4-6 dortíků budete potřebovat:
100 g hořké čokolády, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 40 g hladké mouky, 2 vejce
Z trouby vyndáme rošt a předehřejeme ji na 200°C. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s máslem. Odstavíme z ohně a vmícháme cukr, vejce a po částech prosejeme hladkou mouku. Promícháme a nalijeme do formiček na muffiny, které jsme si dopředu vymazali máslem, nebo do formy na francouzský dezert Canelle (nemáte-li ani jedno, postačí Vám obyčejné hrníčky na kávu). Formičky naplníme asi do 3/4. Formu položíme na rošt a vložíme do trouby. Pečeme 8-10 minut. Necháme trochu vychladnout a vyjmeme z formy.
Přeji dobrou chuť!
rošt
Lex,5. 3. 2015 16:16